3D Yazıcılar Yaygınlaşıyor

3D Yazıcılar Yaygınlaşıyor

Üç boyutlu malzemelerin basılmasını sağlayan 3D yazıcılar, organ basımından yemek üretmeye kadar birçok alanda kullanılmaya başlandı.

Üç boyutlu baskı yapan yazıcıların geçmişi 1980'li yıllara kadar dayanıyor. Önceleri büyük, pahalı ve ağır olan bu cihazların temel görevi plastik benzeri malzemeler kullanarak çeşitli araçlar üretmekti. Kağıt üzerine baskı yapan yazıcılarla mantığı aynı olan 3D yazıcılarda mürekkep yerine farklı materyaller kullanılıyor. Kağıt basan sürümlerine göre bir diğer fark ise baskıların 3 boyutlu yapılabilmesidir. 

Zamanla ve teknolojinin yardımı ile küçülen, fiyatları ucuzlayan ve tabana yayılan bu cihazlar günümüzde yurtdışında birçok alanda kullanılıyor. Günümüzde az sayıda üretilmesi gereken endüstriyel parçalar için kullanılsa bile 3D yazıcıların geleceği parlak görünüyor. Üretim anlamında devrim getirecek özellikleri bulunan 3D yazıcılar birçok anlamda endüstriyel üretim tekniklerini değiştirebilecek potansiyele de sahip. 

Şimdilik ağırlıklı olarak polikarbon ve türevlerinde malzemeler kullanan yazıcılar ağırlıklı olarak üretiliyor olsada, çikolata basabilen, canlı dokuları baskı malzemesi olarak kullanan henüz geliştirme aşamasında olan yazıcılar da var.

Birçok alet ve parça üretilebiliyor

Özellikle büyük bir makineye ait tek bir parçanın üretilmesinin maliyetli veya mümkün olmadığı durumlarda 3D yazıcılar kullanılıyor. Çoğunlukla polikarbon malzeme kullanan bu yazıcılarda geçtiğimiz günlerde ön ayakları olmayan bir köpek için protez bacak üretilmişti. Ayrıca insanlar için de protez uzuv, aparat ya da benzeri parçalar üretilebiliyor.

 

 

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis