Robotik Kodlama Nedir ve Nasil Yapılır

Robotik Kodlama Nedir ve Nasil Yapılır

Kodlamanın bugün nasıl ve nerelerde kullanıldığına baktığımızda, artık hayatımızın her alanında yer aldığını görebilmekteyiz. Mikrodalga, araba, telefon, bilgisayar, TV, banka kartı gibi eşyalarımızı her kullandığımızda kodlama becerilerimizi kullanmış oluyoruz. Kod yazarları, bir robota ne yaptırtmak istiyorsa bu durum için hem eleştirel hem de yaratıcı düşünce yapısına sahip olmalıdırlar. Tabi kodun doğruluğunun çok önemli bir nokta olduğunu vurgulamamız gerekmektedir. Kod parçası ilk yazıldığında mükemmel olmayacaktır. Deneyerek ve yeni şeyler keşfederek mükemmeli bulacaksınız. 

Robotik kodlama, üzerinde çalıştığımız robotun türüne ve hizmet edeceği amaca bağlı olarak makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, desen, görsel tasarım, matematik vb. yapabilmemizi de sağlamaktadır. Bu işin püf noktası, robotun hizmet edeceği amaç doğrultusunda görsel ve gerçek bir feedback vermesidir. Bu süreçte, tüm ekip üyelerinin tek bir bilek olarak birleşmesi ve birbirlerinin fikirlerini önemseyerek, arkadaşlarının isteklerine göre düzenlemesi ve planlarını bu doğrultuda yapması gerekmektedir.

Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?

Bu adımda, programlamayı, önemli dilleri ve Arduino ve Raspberry Pi gibi kodlama araçlarıyla nasıl başlayabileceğinizi tanıtacağız. Robotlar, bir işlemci üzerinden yürütülen programları kullanarak sensör verilerini işler, denetleme yapar ve uygulamaya geçerler.

Programlama Dilleri:

C, C#, Java, Fortran, Python vb. birçok programlama dili mevcuttur. Robotik kodlamadaki en popüler dil C dilidir.

Arduino aracı C'ye dayalı bir programlama dili kullanır ve uygulamalı kodlama yaparken bu dilin temelini ve mantığını öğrenmek için harika bir yoldur.

 

Robotik Kodlamada Arduino ile Raspberry Pi'nin Farkı Nedir?


Arduino ve Raspberry Pi'nin ikisi de robotik kodlama için yararlıdır ancak ikisi arasında bazı önemli farklılıklar vardır;

Arduino, basit bir bilgisayar sistemi gibidir. Bilgisayarda yazdığınız bir programı çalıştıran ve döngüye sokan basit bir mikro denetleyicidir. Çalıştırılan programdaki kod, makine diline çevrilerek mikro denetleyiciye indirilir. Arduino, basit projeler için uygundur.

Raspberry Pi (RPi), normal bir bilgisayar sistemi gibidir. Bundan dolayı Arduino'dan daha özelliklidir. RPi bir Linux işletim sistemi çalıştırır. Robotik için çok yararlı olan kamera gibi çevre birimleri bağlayabilirsiniz. RPi'nin Linux çalıştırmasından dolayı ROS'u da kurabilirsiniz.

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Selim ÇELEBİ tarafından oluşturulmuştur.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis