MAKER HAREKETİ NEDİR?

Maker Hareketi (Maker Movement), dünyada hızla yayılan “kendin yap” kültürü ile teknolojinin birleşmesinden oluşan bir akımdır.

Bir kişi kendine Maker (üretici, üreten, yapan kişi) diyorsa Maker Hareketi kapsamında o kişi Maker’dır. Maker hareketi kapsamında yemek yapmaktan model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçyan 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen süs eşyası, takı, oyuncağa kadar her ürün aslında Maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.

Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty’nin tanımına göre, “Maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezber bilgi yerine deneyim vardır. Artık yapmak çok kolay. İnternetten bulacağınız modellerle, 3 boyutlu yazıcılar yardımı ile eskiden haftalarca süren ve çok pahalıya mal olacak prototipleri, bugün çok hızlı ve ucuza yapabilirsiniz. Arduino, Littlebits benzeri elektronik devreler ve bileşenler sayesinde, detay bilgiye ihtiyaç duymadan, yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar sınırsız. Yapmak istediğinizi bir arama motoruna yazıp yapmaya başlayın!”

Bazı çocuklar bilgisayarda oynuyor, bazıları ise oynamak yerine kodlamaya yöneliyor, teknolojik cihazlar ve hayatı kolaylaştıracak ürünler üretiyorlar. İşte yeni endüstri devriminin yeni oyuncuları, maker çocuklar...

Maker sıfırdan hiç olmayan bir şeyi hayal edip üretebilir. Sensörlerle çalışan sistemlerde kurgulayabilir, evde yokken yerine bakacak bir robatta. Bazen hepimizin ihtiyacı olan ama hiç aklımıza gelmemiş basit bir düzenek üretir...

Bu çocuklar yeni endüstri devriminin temellerini atıyor. Adı maker hareketi.. Anaokulundan başlayan ve üniversite yıllarına kadar süren yeni bir neslin yükseliş hikayesi bu. Okullarda, evde, etüd odalarında kısacası çocukların özgürce çalışacakları her yerde yaratıcılığın sınırlarını zorluyorlar. Önceleri küçük projelerle, kes-yapıştır gibi el becerisi geliştiren oyunlarla başlasa da ardından geleceğin teknolojisininin temelleri atılıyor. Uzmanlar “tüketmeyen, üreten çocuklar” olarak tanımlıyor makerları. Robert Koleji’nden örnek verelim, akıllı telefonlarımızın sıklıkla kopan şarj cihazlarının kablosu bir maker tarafından “koplayan kablo” olarak yeniden dizayn edildi. Bir önceki nesil, bu kabloyu ne tamir etmekle uğraşır ne de yeniden bir üretim işine girerdi. Gider yenisini alır, bozuk olanı da çöpe atardı. Ama maker çocuklar, yeniden üretiyor ve daha kullanışlı bir ürün ortaya çıkarıyor.

Bu çocuklar bilgisayarda oyun oynamak yerine bilgisayar kodu yazıyor. Bunun en net örneği Minecraft oyunu. Birçok çocuk bu oyunu hem oynuyor hem de kod yazarak oyunu kendilerince geliştiriyor. Maker çocukların diğer akranlarından ayıran en büyük özelliklerinden biri de tüketici değil, üretici olmaları. Maker çocuklar yalnızca bilgisayar kodlamasında değil yaratıcılık, tasarım ve üretim gerektiren bir çok alanda kendilerini geliştiriyorlar. Legolarla iyi oynayan, oyuncaklarını bozup tekrar yapan ya da farklı parçalardan yeni tasarımlar geliştiren çocuklar geleceğin makerları olacak. Yurtdışında okullarda da ders olarak okutulan bilgisayar kodu yazmak, gelecek nesli şekillendirecek.

Sıfırdan kendi oyunlarını yapıyorlar

Bilgisayar oyunlarını seven diğer çocuklardan farkları ne?

Bilgisayar oyunlarıyla fazla zaman geçirdiğinizde, oyundan öğrendiklerinizden çok, tükettiğiniz zaman daha büyük bölümü kapsıyor. Bir maker çocuk bilgisayar oyunlarını da birer üretim aracı haline çeviriyor. Mesela çocukların çok sevdiği Minecraft oyunu bir tasarım aracına çevriliyor. Çocuklar orada yaptıkları objeleri 3 boyutlu yazıcılar aracılığı ile üretiyorlar. Ve bunu birkez yaptıktan sonra artık Minecraft oynarken tasarım odaklı düşünmeye başlıyor. Bir oyun, basit bir tasarım aracına dönüşüyor. Ya da sıfırdan kendi oyunlarını yapıyorlar. Bu da onlara oyunu sadece tüketecek olan değil, üretebilecek olabileceğini de gösteriyor.

5 yaşından itibaren eğitim başlıyor!

Çocukların kaç yaşından sonra yazılımla ilgilenmeleri gerekiyor?

5 yaşından itibaren eğitim başlıyor. Farklı araçlar var 4 yaşından itibaren kodlayabildiğiniz. Hatta bilgisayar kullanımı olmadan kodlama mantığını anlamak için var olan 3 yaş için araçlar da çıktı. Okuma yazma bilen her çocuk kodlamaya başlayabilir. Oldukça da iyi çıktılarla üretim yapabilir.

 

 

 

 

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis