MAKER NE YAPAR?

Maker çok çeşitli alanlarda üretebilir. Çoğunlukla teknolojiyle uğraşıyor olması, onu mühendisliğe yakın kılar. Maker sıfırdan hiç olmayan birşeyi hayal edip üretebilir. Bu yüzden sensörlerle çalışan sistemler de kurgulayabilir, evde yokken yerine bakacak bir robot da. Üretimi tamamen kendi yaratıcılığıyla sınırlıdır. Bazen hepimizin ihtiyacı olan ama hiç aklımıza gelmemiş basit bir düzenek üretir, bazen de dünyanın öbür ucundaki bilimcilerin üzerine çalıştığı bir teknolojiyi yaratır.

Maker; Bilgisayar yazılımından, elektronik devre kullanmaya, lehim yapmaktan, tahta işlerine kadar, her türlü yapım, üretim konusunda çalışmalar yapar.

 

 

Geleceği bu çocuklar şekillendirecek 

Maker çocuklar gelecekte nasıl yetişkinler olacaklar?

Dünyadaki en büyük örneği Silikon Vadisi. Burada genellikle üniversitede çıkan yeniliklerin, uygulamaların değerlemesi milyarlarca dolar. Bu gençler aslında altyapılarını çocuk yaşlarda bu kültür ile besledikleri için, üniversite de bu ürünleri ortaya çıkarabiliyorlar. Örneğin Snapchat’in sahibi Evan 90 doğumlu. Uygulaması 10-20 milyar dolarında değerlenmiş durumda. Bu gençlerin doğması için, üretim kültürünün çocuk yaşlarda aşılanması lazım. Bunun için gerekli olan özgüven, bilgi, doğru insan ve doğru araçlar ortamını yaratmaya çalışıyoruz.

Teknolojiyi uzak tutmayın

Bir çok veli, telefon ya da tablet vermiyor çocuklarına. Ebeveynler çocuklarına teknolojiyi sınırlandırarak vermeli. Eskiden TV karşısında cizgi film izliyordu çocuklar, artık Youtube’tan istediğini izliyor, Çocuk seçtiği bir şeyleri izleyip kontrol ediyor artık.

Her bilgisayar oynayan çocuk eğer üretiyor ve üretime yönleniyorsa bir maker’dır, oyunu nasıl geliştiririm diyen çocuk maker çocuktur.

Temelinde bozmak var! 

Makerlığın temelinde bozmak var. Oyuncağın parçalarını çıkarıp başka bir şey yaratıyor, vidaları söküp başka bir yere takmaya çalışıyorsa, bu çocuk var olanla yetinmiyor onu istedi bir şekle sokuyor demektir. İşte bu maker çocuktur.

Çocuğun yaratıcılığını destekleyecek, üretimi teşvik edecek bilgisayar oyunları çocuklar her yaşta oynayabilirler. Savaş oyunlarından de uzak durmak gerekir.

 

Öğretmenden bağımsız öğreniyorlar

Çocuktaki yeteneği eğitime yönlendirecek ebeveynler. Artık birçok okulda makerlık eğitimi var. Bu nesil kendi öğrenmelerine sahip çıkan çocuklar. Öğretmeni ne veriyorsa alan değil, kendi kendilerine araştırıp öğrenen nesil bu.

Bilgisayar gibi düşünme hareketi

Her bilgisayar oyunu oynayan maker cocuk mudur?

Maker çocuk aslında “bilgisayarca düşünme” oluyor. Hayal eden, keşfeden ve üreten bir nesil bu. Her bilgisayar oynayan maker değil tabii,  tüketenden çok üreten bir çocuk oluyor makerlar. Oyun oynasın ama kendi oyununu oluşturup oynasın. Bu oyunun kodlarını yazma ve oluşturma oluyor. Kod yazma da artık değişti, elle değilde blok kodlamayla yazıyor çocuklar. Hem kod yazıyorlar, hem de yazdıkları kodları oyuna yansıtıyorlar. Önce üretip sonra tüketiyorlar.

Hayaller canlanıyor

Diğer çocuklardan ne farkları var?

Çocuklar önce bir şey üretebilmeye alışıyorlar, bu ürettiklerini de günlük hayatlarında kullanıyorlar, hayallerini gerçek dünyaya yansıtıyorlar. Hayaller canlanıyor. Buluşu yaratıcılığı ve hüneri kullanıyorlar. Bu çocuklar kendi kendilerine öğreniyor kendi tutkularının peşinden gidiyorlar. Üniversitede de tabii ki çok farklı şeyler öğrenmiyor ama maker nesli kendi öğrenmesine sahip çıkıyor. Merak ettikten sonra bu neslin önünde kimse duramaz o merak ettiği şeyi öğrenir ve en üste çıkarır. Anne baba çocukların merakını yeter ki engellemesin.

Minecraft Lego’nun bilgisayar versiyonu

Minecraft oyunu çocuklara bir tasarım yapmasına sevkediyor. Maker çocuklara en çok yardım eden oyun, önce tasarımı öğreniyor bu da tüm çocukların ilgisini çekiyor, inovatif bir dünya yaratıyorlar. Bu dünyayı yaratırken de çıkan sorunları kod yazarak yönetiyorlar. Çocukların düşündüğü şeyi de ürün haline getirmek içim 3D yazıcılardan elle tutulur bir hale getiriyorlar tasarımını. Bunu ben yaptım diyor çocuk.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis